Új jelszó kérése
Elérhetőség

Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00

e-mail: info@defrokazan.hu

Elérhetőség: 06302419901

Szerviz: H-P 8:00-18:00

e-mail: szerviz@defrokazan.hu

Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Házhozszállítás

INGYENES 50 kW vagy 1000 kg-ig

Ingyenes házhozszállítás 50 kW vagy 1000 kg-ig

Faelgázosító kazán

Fő kategória >Kazánok >Faelgázosító kazán

1 termék
Defro DS 2 25 kW
2 termék
Defro HG 25-40 kW


A faelgázosító kazán a leghatékonyabb berendezés a fa eltüzelésére. Lényege, hogy a fából felszabaduló gázokat égeti el, így tud elérni 90 %-os hatásfokot. Annyira elégeti a fát, hogy abból tiszta fehér por, hamu keletkezik.

 

Két féle típust szokás megkülönböztetni, ha faelgázosító kazánról beszélünk:

1. elszívó vagy befújó ventilátorral gázosít el (típus: Defro HG)

2. természetes kéményhuzattal gázosít el (típus: Defro DS)

Az egyszerűbb típus az alsó égésű vegyesütüzelésű kazán, ami képes elgázosításra a természetes kéményhuzatot felhasználva. Ez a típusú kazán tulajdonképpen két féle üzemmódban használható. Úgy, mint egy sima hagyományos vegyestüzelésű kazán (felfelé ég) vagy, mint egy faelgázosító kazán (lefelé ég). Nincs rajta semmilyen elektromos alkatrész. Magasabb hatásfok érhető el vele, mint egy hagyományos vegyestüzelésű kazánnal, valamint a károsanyag kibocsátása is alacsonyabb. A kerámia fúvókákon keresztül forró másodlagos levegőt juttat a lángba, így eredményezve tiszta és füstmentes égést. További előnye még, hogy használható fával vagy szénnel egyaránt.

Milyen előnyökkel rendelkezik a Defro DS?

- 5 év garancia
- alsó és felső égésű üzemmódban külön szabályozható a primer és szekunder levegő beadagolás
- 6 mm vastag minősített kazánacélból készült kívül belül
- telepíthető zárt rendszerbe
- gyári tartozék a biztonsági armatúra (manométer, lefújó szelep, légtelenítő) és a láncos huzatszabályozó
- gyárilag bele van építve a biztonsági vészhűtőkör, amihez tartozék az átfolyó szelep
- kivehető öntöttvas rostélyok

Milyen előnyei vannak más típusokhoz képest?

- magasabb hatásfokkal üzemel, mint egy vegyestüzelésű kazán
- környezetkímélőbb, mint egy vegyestüzelésű kazán
- használható elgázostó üzemmódban (alsó égés), valamint vegyes üzemmódban (felső égés)
- egymástól függetlenül állítható szintszabályozós talpak, hogy tökéletesen vízszintbe lehessen állítani

Defro DS faelgázosító kazán működése: 

Alsó égésű üzemmódban: A kazán aljára csinálni kell egy parázs réteget, majd arra rápakolni a fát. A füst terelő csappantyút le kell zárni, így a kéményhuzat csak a keletkezett parázs rétegen keresztül lesz képes huzatot csinálni. Az égéstérbe elgázosodott fából keletkezett füstöt a parázs rétegen keresztül a kéményhuzat átrántja - közben a felhevült kerámia betéteken keresztül további forró levegőt adagol a lángba - így tökéletessé és füstmentessé téve az égést. A láng a hátsó égéskamrába felfelé ég szúró láng szerűen. A kazánon semmilyen elektromos alkatrész nem található, kizárólag a kémény huzatára hagyatkozik. Égés során nem gyullad be az egész farakás, mindig csak az alsó réteg ég. 

Felső égésű üzemmódban: A füst terelő csappantyút nyitott állásba kell állítani, így a keletkezett kéményhuzat felfelé csinál huzatot. Így a kazán felső égésű üzemmódban működik, mint egy hagyományos fatüzelésű kazán. A tűztér ajtón lévő huzat szabályozóval további másodlagos levegő adagolható, így tökéletessé téve az égést.  

 

Az összetettebb típus a hagyományos értelemben vett faelgázosító kazán, mely egy elszívó ventilátor segítségével gázosít el. A ventilátor fordulatszámát egy központi szabályozó elektronika szabályozza, a kéménybe kilépő füstgáz és a kazán víz hőfoka alapján. A ventilátor fordulatszáma folyamatosan modulált. Az elektronika továbbá figyeli a puffertartály hőfokát és irányítja annak töltő szivattyúját, szabályozni tudja a fűtés köri szivattyút (legyen ez padló vagy radiátor) és egy motoros háromjáratú keverőszelepet (időjáráskövetővel), valamint a bojler keringető szivattyúját, így a használati meleg vizet is elkészíti. 

Nagyon fontos az, hogy maximum 20 % nedvességtartalmú fa égethető el benne. Ez 2 évre előre betárolt és szárított fát jelent. Ha ettől nedvesebb a fa, akkor nem fog gázosodni és a kazán nem tudja leadni a megfelelő teljesítményt, veszít a hatékonyságából, elkátrányosodik a belseje, hiszen nem keletkezik gáz, amit el kellene égetnie. 

Mik a kiemelkedő tulajdonságai Defro HG faelgázosító kazánnak?

- a felső tűztér kivehető páncéllemezekkel bélelt a tűztérhőmérséklet növelése céljából
- a tűztér ajtó kinyitásakor a füst nem ömlik a kazánházba, ugyanis egy csatornán keresztül elszívja azt
- a felső és alsó tűztér teljes egészében kerámiával bélelt (nem csak az átszívó nyíláson)
- 8 mm vastag minősített kazánacélból készült 
- csöves hőcserélők
- gyári tartozék a biztonsági armatúra (manométer, lefújó szelep, légtelenítő)
- gyárilag bele van építve a biztonsági vészhűtőkör, amihez tartozék az átfolyó szelep

A faelgázosító kazánok mellé feltétlenül kell puffertartály. A puffertartály növeli a fűtés kényelmét és hatékonyságát, valamint hosszú távon a kazán élettartamát. A fűtési rendszerbe illesztett puffertartállyal további költség megtakarítás érhető el, ugyanis a kazán mindig maximális hatásfokon tud működni.

A faelgázosító kazán égés ideje hosszabb, mint egy hagyományos vegyestüzelésű kazánnak. Ez az idő tüzelőanyagtól és a kazán töltőterétől függően 4 - 5,5 óra is lehet.

Webáruház készítés