5-ös Környezetvédelmi Osztály

2012-ben aktualizált PN-EN 303-5:2012, 500 kW-nál kisebb kézi valamint automatikus adagolóval rendelkező, szilárd tüzelőanyaggal üzemelő központifűtés kazánok teljesítményéről és károsanyag kibocsájtásról szóló szabványban, 3 osztályba sorolták be a kazánokat: 3 (leggyengébb), 4 és az 5 (legjobb). Ahhoz, hogy egy kazán ebbe az osztályba kapjon besorolást, meg kell felelnie az osztályra jellemző teljesítmény- és a káros anyag kibocsájtási kritériumoknak is.

Mit is jelölnek egyes osztályok a szilárd tüzelőanyaggal üzemelő központifűtés kazánok besorolása esetén?

A 3-as osztály volt egykor a 2002-es aktualizáció előtt a legmagasabb osztály, jelenleg ez a legalacsonyabb. Ebbe a kategóriába található a legtöbb jelenleg is gyártott automata adagolós kazán, valamint a néhány kézi adagolással rendelkező kazán is. E kazánok döntő többsége felső égéssel üzemel. Műszaki okok miatt a kézi tüzelőanyag adagolású, felső égésű kazánok nem képesek megfelelni a káros anyag kibocsátásra vonatkozó határértékeknek.

A szabvány által 2012-ben bevezetett 4-es osztály a köztes kategória. Kisebb befektetéssel, valamint a hőcserélő konstrukciójának megfelelő módosításával a széntüzelésű automata kazánok megfelelnek e kategória kibocsájtási-energetikai kritériumainak.

Mit is jelöl az 5-ös osztály a szilárd tüzelőanyaggal üzemelő központifűtés kazánok besorolása esetén?

A 5-ös osztály, mely az aktualizált PN EN 303-5 szabványban került bevezetésre, a legjobb osztály, amire a legszigorúbb kibocsájtási és teljesítménybeli követelmények vonatkoznak. E követelményeknek csak legjobb készülékek tudnak megfelelni Európában. Amennyiben a kazán megfelel az 5-ös osztály követelményeinek, garantált, hogy a lehető legalacsonyabb lesz a kazán CO, por és szerves szén kibocsájtása, emellett a kazán tüzelőanyag fogyasztása is alacsonyabb. Ezen felül az ebbe az osztályba besorolt készülékek megvásárlásához gyakran igényelhető pályázati támogatás. Ebben az osztályban a vezető szerepet a biomassza égetéssel üzemelő kazánok pellet égőfejjel, valamint faelgázósító kazánok kapták.

Milyen módon kerülnek besorolásra a szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazánok?

Adott kazán besorolás a készülék bevizsgálása alapján zajlik, hogy megfelel-e a PN EN 303-5:2012. szabványba lefektetett feltételeknek. Ilyen vizsgálatot csak a Lengyel Akkreditációs Centrum (PCA) aktuális engedélyével rendelkező intézet végezhet. A PCA által akkreditált intézet a lefolytatott vizsgálatról és a szabvánnyal való egyezésről oklevelet ad ki.

Mire ügyeljünk szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazán vásárlása esetén?

A kazán kiválasztáskor ellenőrizzük a készülék leírását. Ha meg van adva az osztály, akkor ellenőrizzük, melyik szabvány szerint besorolásról van szó – az aktuálisról vagy az előzőről. Célszerű ellenőrizni, hogy teljes -e az információ, hogy kibocsájtásra és teljesítményre is vonatkozik-e, és ami a legfontosabb, hogy a PCA által akkreditált intézet állította-e ki az oklevelet. Előfordul ugyanis, hogy egyes gyártók olyan laboratóriumot bíznak meg a vizsgálattal, ami nem rendelkezik akkreditációval, ebben az esetben az oklevél nem érvényes.