Vegyestüzelésű kazán

Defro KDR és KDR Plus vegyestüzelésű kazánok ventilátorral felszerelve (Plus)

  Teljesítmény változatok:
12, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 50 kW

A Defro KDR kazánok hagyományos, gravitációs kéményhuzat elvén működő vegyestüzelésű kazán, mely jól használható a fa eltüzelésére. Két huzatszabályozóval rendelkezik: elsősorban az elsődleges huzatajtóval, továbbá a másodlagos, azaz szekunder légbeeresztővel szabályozható az égés, ami a tűztér ajtaján található. További nagy előnye, hogy 20 kW-teljesítménytől 55 cm mély a tűztere, valamint döntött a pakoló ajtaja, így a méteres rönköket elég csak két részre vágni, és a tűztérbe rakodása is egyszerű.

A KDR Plus típus egy továbbfejlesztett fatüzelésű kazán. Ventilátorral, égést vezérlő elektronikával, füstgáz hőmérséklet érzékelővel szerelték fel. Az égéshez szükséges levegőt a ventilátor fordulatszám szabályozásával juttatja be a tűztérbe, külön választva és előmelegítve a primer és szekunder levegőt. A primer levegő a rostélyok alatt, a szekunder levegő a tűztér oldalfalán kialakított lyukakon keresztül érkezik. Figyelembe veszi a távozó füstgáz hőmérsékletét, valamint az előremenő víz hőmérsékletét, így ez alapján szabályozza a kívánt levegő mennyiségét.

Vezérlő elektronika: magyar nyelvű Defro K3P

Az Defro KDR és KDR Plus magyar nyelvű TECH ST880 zPID (K3P) szabályozóval felszereltek. A kazán mellé telepített puffertartály alsó és felső hőmérsékletét figyeli, majd ez alapján szabályozza a töltő szivattyút. Ha bojler (indirekt tároló) van a rendszerben, akkor annak is vezérli a szivattyúját, valamint egy darab motorosan kevert fűtési kört szobatermosztát jel alapján, időjáráskövetéssel. (ez lehet radiátor vagy padlófűtés kör)

Kazán bekötése

A kazánok köthetőek zárt fűtési rendszerbe. Ebben az esetben visszahűtő szelep beépítése kötelező. (Regulus DBV1) Ez az eljárás minden vegyestüzelésű kazán esetében szükséges és kötelező, amelyben nincs gyárilag beépített vészhűtőkör. Javasolt a kazán mellé beépíteni szigetelt puffertartályt és valamilyen kazánvédelmet alkalmazni. (Laddomat, ESBE LTC, ESBE VTC) Megakadályozható a kazán túlhevülése egy esetleges figyelmetlenség következtében, valamint óvjuk a kazánt a túl alacsony visszatérő hőmérséklettől. A puffer jelentősen növeli a fűtés kényelmét, az égés során felszabaduló energiát tárolja. Mivel a kazán égése kevésbé szabályozható és lefojtott levegő mellett rossz hatásfokkal üzemel, így a begyújtás után keletkező nagy mennyiségű hőenergiát célszerű egy puffertartályban eltárolni. Ennek három előnye van:

 1. ritkábban kell begyújtani, így kényelmesebbé válik a tüzelés
 2. a kazán sokkal jobb hatásfokkal üzemel
 3. nő a kazán élettartama

Jellemzők

 • 4 év jótállás a kazántestre, 2 év az elektromos és forgó-mozgó alkatrészekre
 • 6 mm vastag minősített kazánacélból készült kívül-belül (Optima Plus Max 8 mm)
 • 83 %-os hatásfok
 • vízhűtéses vagy öntöttvas rostélyok
 • 56 cm mély tűztér

További előny egy hagyományos kazánnal szemben

 • puffertartállyal egybeépítve magasabb szintű kényelmet biztosít és még nagyobb tüzelőanyag megtakarítást
 • előállítható vele a használati meleg víz (bojler szükséges)
 • égés során a fa mindig a legoptimálisabb levegőellátást kapja
 • füstmentes égés
 • nem távozik a kéménybe a forró füstgáz, mivel szabályozható annak a hőfok
 • szabályozható teljesítmény
 • a vezérlő elektronika programja frissíthető USB-n keresztül

Egy termék se felelt meg a keresésnek.